Sağlık Esastır

İşyerindeki performansının yükselmesi için...

Başta mor renkli meyveler olmak üzere (kiraz, böğürtlen, yaban mersini, dut, vişne, üzüm vb.) birçok meyve beyin hücrelerini korumada ve hafızayı güçlendirmede etkilidir. Ofiste meyve tüketiminin arttığında performansın da arttığını göreceksin.

Daha enerjik olman için...

İkindi saatlerinde yaşadığın tükenmişlik hissi ve halsizlik, meyveler ile son bulacak. Meyveler, başlıca enerji kaynağı olan karbonhidratları sağlıklı şekilde almanı sağlar ve seni enerjik hissettirir.

Kilo kontrolünü sağlaman için...

Sanıldığının aksine meyveler, kalori içeriği düşük besinlerdir. Ofis çekmecende bulunan 1 küçük gofret sana ortalama 150 kkal. enerji verirken; 1 orta boy elma ortalama 50 kkal. enerji verir. Fazla kilo sorunu yaşamamak için ofiste aldığın enerjiye dikkat etmelisin.

Daha sağlıklı bir sindirim sistemi için...

Meyveler, vücudumuz için çok değerli olan liften oldukça zengindir. Masa başı çalışıyorsan ve ofisteki hareketin de kısıtlıysa sıklıkla yaşadığın kabızlık ve hazımsızlık şikâyetlerinden düzenli meyve tüketerek kurtulabilirsin.

Hastalıklardan korunman (uzaklaşman) için...

Çok güçlü antioksidanlardan ve liften güçlü olan meyveler, seni kanser, kalp hastalıkları, diyabet, sindirim sistemi hastalıkları, soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarından korur. Ofisin meyvelendikçe sen de daha az hasta olacaksın.

Ofiste detoks için…

Klimalı ofis ortamında uzun süre çalışmak, yetiştirilmesi gereken işlerin stresi, şehir yaşamında maruz kaldığın kirli hava, kullanıyorsan sigara veya arkadaşının sigarasının dumanı vücudunda toksin birikmesine sebep olur. Bu toksinler, pek çok ciddi hastalığa davetiye çıkartabilir. Meyveler, içeriğindeki güçlü antioksidanlar sayesinde vücudunda detoks etkisi yaratarak arınmanı sağlar. Rengârenk meyveler sayesinde vücudun tazelenir.

Ofiste Meyve Ye...

Siyah Üzüm
Mor üzüme mor rengi veren pigmentin ismi ‘antosiyanin’ dir. Bu pigment çok güçlü bir antioksidandır. Ayrıca üzümün çekirdeğinde ve kabuğunda da çok güçlü antioksidan olan resveratrol bulunur. Kanser hastalıklarına karşı koruyucu olması bu maddelerden kaynaklanır. Mor üzüm, B vitaminleri, magnezyum ve potasyum gibi mineraller de içerir.

Ofiste Siyah Üzüm Tüketirken:
Tüketirken eğlendiren üzümden 1 avuç dolusu tükettiğinizde, 1 porsiyon meyve yemiş olursunuz. Miktarda aşırıya kaçmamak adına ofis masanıza 1 avuç kadar üzüm almanızı tavsiye ediyorum. Kan şekerinizi dengelemek adına siyah üzümün yanında 1 bardak süt veya birkaç dilim tuzsuz peynir tüketebilirsiniz. Sıcak yaz günleri için çok eğlenceli ve ofis için bir o kadar pratik, serinletici bir üzüm tarifi vereyim size: Bu harika mor meyveyi buzdolabınızın derin dondurucusunda ortalama 4 saat bekletin ve afiyetle tüketin.


Elma
İçeriğinde birçok vitamin bulundursa da ağırlıklı olarak C vitamini ve kan pıhtılaşması için elzem olan K vitamini bulunur. Zengin antioksidan, flavanoid ve lif bulunduran elmanın, içeriğindeki geniş besin ögesi yelpazesiyle kanser gelişimini önlemeye yardımcı olduğu bilinir. Elmanın sağladığı enerji miktarının %90'ı meyve şekeri olarak bilinen ağırlıklı olarak fruktozdan gelmektedir. Fakat korkmayın, elmanın lifli yapısı kan şekeri dengenizi bozmayacaktır. Ama yine de daha iyi bir denge yaratmak adına elmayı tarçın veya yarım avuç kuru yemiş ile birlikte tüketebilirsiniz. Beyaz renkli meyvelerden biri olan elma, şeker ihtiyacınızı karşılarken bir yandan da sizi tok tutarak kilo korumaya yardımcı olur.

Ofiste Elma Tüketirken:
Ofis çekmecenizden tatlı eksik olmuyorsa size harika bir önerim var: Elmayı dilimledikten sonra üzerine toz tarçın ve ya toz kakao gezdirerek ara öğününüzde tüketebilirsiniz. Eğer tuzlu tatları seven biriyseniz elma ile beraber ceviz ve ya leblebi de tercih edebilirsiniz. İkindi ara öğününde çay saati yapmayı seviyorsanız çayınızın yanında lor peyniri ve elma dilimleri tercih edebilirsiniz. Sizi çok tok tutacaktır.


Erik
Özellikle sindirim sistemi problemleri yaşayanlar için harika bir seçimdir. Yeşil eriğin potasyum ve posa içeriği yüksektir. C vitamini, A vitamini ve B vitaminlerinden zengindir. Kilo kaybını hedefleyenler için de destekleyici bir meyvedir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde Azheimer dâhil olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruyucu etkisi vardır. Mürdüm eriği, anjelik erik gibi mor renkteki erik çeşitleri de hem çözünür hem çözünmez liften çok yüksektir. B vitaminlerinden zengin olup ofis yorgunluğunuzu almada yardımcı olur.

Ofiste Erik Tüketirken:
1 avuç dolusu yeşil erik, 1 porsiyon meyveye denktir. Yeşil erik, ofis ortamında tüketirken stres de atabileceğiniz, tek tek yeme şeklinden dolayı bilgisayar başında atıştırma ihtiyacınızı en hafif ve sağlıklı şekilde çözebileceğiniz bir meyvedir. 2 adet anjelik erik 1 porsiyon meyveye denk gelirken; 3 adet mürdüm eriği de 1 porsiyondur. Mor eriği yoğurt ile karıştırılabilir; yaz aylarında 1 top vanilyalı dondurma ile besleyici ve eğlenceli bir ofis ara öğünü yapabilirsiniz. Kuru eriği ise kuruyemişlerle beraber açlığınızı ve tatlı ihtiyacınızı gidermek için kullanabilirsiniz. 4-5 adet kuru erik 1 porsiyondur.


Ayva
C vitamini ve potasyum bakımından zengin bir meyvedir. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara yakalanmamızı önler. Ayrıca içeriğindeki pektinler sayesinde, tok kalmamıza yardımcı olarak ofis ortamında abur cubur tüketme isteğimizi azaltır. Mide ve sindirim dostu olan ayva, iş stresini azaltmada da etkili olan bir meyvedir.

Ofiste Ayva Tüketirken:
1 avuç içi (küçük boy) ayva 1 porsiyon meyvedir. Ayvayı ara öğününüzde tüketirken yanına 1 bardak süt ilave edebilirsiniz. Ofis ortamında mikrodalgada ve ya fırında üzerine tarçın ekleyerek pişirebilir ve tatlı krizlerinde afiyetle tüketebilirsiniz. Unutmayın; en sağlıklı ve hafif tatlılar meyve tatlılarıdır.


Kayısı
Besleyici bir meyve olan kayısının iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Demir bakımından zengindir ve kansızlığın tedavisinde kullanılır. Vücuttaki ve kandaki toksinlerin atılımını sağlar. Ofiste çok yoğun olarak çalıştığımız günlerde bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidererek vücuda enerji verir.

Kayısı, hücrelerin zarar veren serbest radikallere karşı etkilidir. Serbest radikaller nedeniyle oluşan kirliliği, UV ışınlarının verdiği zararları giderir. Ayrıca kanserle mücadele için gerekli olan A ve C vitaminleri açısından zengindir, güçlü bir antioksidandır ve yüksek miktarda lif içerir.

Ofiste Kayısı Tüketirken:
Kayısı tüketirken 4 adetinin 1 değişim meyveye eşit olduğunu unutmamak gerekir. Ofiste tüketirken yanına yoğurt ekleyerek güzel bir ara öğün seçeneği sağlayabilirsiniz. Şekeri azaltılmış veya şekersiz komposto seçenekleri de öğünlerde kayısı tüketiminizde kolaylık sağlar. Bu önerileri günlük hayatta uygulayamıyorsak eğer kayısılı probiyotik yoğurt seçenekleri de bizim için alternatif olabilir.


İncir
A, E ve K vitamininden zengindir. Çok güçlü birer antioksidan olan beta-karoten, lutein ve zeaksantin içeren incir, bizi ofis yaşantısında maruz kaldığımız zararlı serbest radikallerden korur. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olan B-kompleks vitaminlerinden zengindir. Yoğun iş günlerinde halsizlik yaşadığımızda incir, imdadımıza koşacak meyvelerden biridir.

Ofiste İncir Tüketirken:
En lezzetli meyvelerden biri olan inciri tüketirken miktarda aşırıya kaçabiliyoruz, aman dikkat! 2 küçük boy incir, 1 porsiyon meyve yerine geçer. Taze ve ya kuru inciri tek başına yiyebileceğiniz gibi; öğleden sonraki ara öğününüzde yoğurt ile ve ya tuzsuz kuruyemiş ile birlikte de tercih edebilirsiniz. Böylece sizi daha uzun süre tok tutar. İnsülin direnci olan kişilerin kuru incir yerine taze incir tüketmesi kan şekeri dengesi için önemlidir.


Kiraz
Harika rengi olmasının sebebi; içeriğindeki polifenolik flavonoid bileşen olarak bilinen antosiyaninlerdir. Bilinen en güçlü antioksidanlardan olan antosiyaninler; kırmızı ve mor renkteki birçok meyve ve sebzede bulunur. Kiraz ayrıca yüksek miktarda melatonin antioksidanını bulundurmaktadır. Melatoninin beyin nöronlarında rahatlatıcı ve sinir sistemimizde yatıştırıcı etkisi vardır. Ofiste yaşadığınız vücut ve ya baş ağrısı sorunlarının tedavisine doğal bir çözüm olabilir.

Ofiste Kiraz Tüketirken:
1 avuç içi kadar kiraz, 1 porsiyon meyvedir. Kiraz sade şekilde keyifle tüketilebildiği gibi; yoğurt ve ya sade dondurma ile de harika bir ofis ara öğünü olur. Yaz aylarında ofisteki buzdolabınızın derin dondurucusunda beklettiğiniz dondurulmuş kirazı ara öğünlerde tercih ederek serinleyebilirsiniz.


Mandalina / Portakal
Sonbahar ve kış aylarının en sevilen meyvelerindendir. Birçok hastalığın önlenmesinde etkili olan bu turuncu lezzetlerin bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcı olduğu bilinir. Kış aylarında sıklıkla görülen ve ofis ortamlarında da hızla yayılan soğuk algınlığı ve grip hastalığından korunmak için ofis ara öğünlerinizi bu meyvelerle süslemelisiniz.

Ofiste Mandalina/Portakal Tüketirken:
2 küçük boy mandalina 1 porsiyondur. Taze sıkılmış portakal suyu yerine portakalın kendisini yiyerek hem daha az kalori; hem de daha fazla posa almış olursunuz. Mandalina veya portakalı kolayca soyulması bakımından ofis masanızda rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yanına 1 bardak süt ekleyerek ara öğününüzün besin değerini yükseltmeye ne dersiniz?


Nar
C vitamini, K vitamini ve folikasit kaynağıdır. İçeriğindeki yüksek lif sayesinde bağırsak hareketliliğini arttıracak; oturarak çalışmaya mahkûm ofis çalışanlarının sıkça yaşadığı kabızlık durumunu azaltacaktır. İçeriğindeki yüksek antioksidanlar sayesinde prostat kanseri başta olmak üzere kanser hastalıklarına karşı koruyucu özelliği olduğu bilinir.

Ofiste Nar Tüketirken:
1/2 orta boy nar 1 porsiyondur. Bilgisayar başında çalışırken ayıklanmış narınızı kaşıklayabilir ve ya yoğurt ile karıştırarak harika bir lezzet elde edebilirsiniz. Nar dayanıklı olması ile de bilinir; ofis ortamında 1 hafta taze kalabilir. Ofisinizi meyvelendirmek için harika bir meyve değil mi?


Muz
Tüketilmesi en rahat ve en lezzetli meyvelerin başında geliyor. Muz enerji verirken besleyici özelliği de ön plana çıkar. B6 vitamini, potasyum ve folik asit bakımında çok zengindir. Hamile olan ve ya düzenli spor yapan ofis arkadaşlarınıza sık sık muz tüketmesini hatırlatabilirsiniz. İçerisinde yer alan doğal şeker sayesinde özellikle yoğun iş temposunda zinde tutar. Kan basıncını dengeleyen kalp dostu bir meyvedir.

Ofiste Muz Tüketirken:
Herkesin severek tükettiği muz, basit tüketimi ile ofis ara öğünlerinin baş tacı! 1 küçük boy muz 1 porsiyon meyve yerine geçer. Kahvaltı için yulaf ezmesi, süt ve muz üçlüsü hem çok sağlıklı hem de çok besleyici bir menü olur. Ofiste çikolata krizi yaşadığınızda dilimlediğiniz muzun üzerine kakao serperek tüketebilirsiniz; gerçekten muhteşem oluyor.


Çilek
İlkbahar ve yazın gelişini müjdeler. Harika rengi ve muhteşem kokusuyla ofisin ambiyansını birden bire değiştiriverir. Meyveli ofisinizde yoğun iş temposunda sizlere moral verecek bir meyve olan çilek, C vitaminini çok yüksek miktarda içerir. Ayrıca; en düşük kalori ile en fazla miktarda antioksidan sağlayan meyvelerin başında gelir. Enerji içeriğinin dengeli oluşu, ofiste kilo kaybını hedefleyenler için mükemmel bir meyve alternatifi. Çilek içeriğinde barındırdığı potasyum nedeniyle kalp ritmi ve sinir sistemine bağlı rahatsızlıkların ve tansiyon dengesizliklerinin düzenlenmesine de yardımcı olur. Stresli ofis günleri için çilek muhteşem bir ara öğün olur.

Ofiste Çilek Tüketirken:
Smoothie, dondurma, yoğurt, müsli, süt hatta salatalarınıza karıştırıp keyifli lezzetler yaratabilirsiniz. 1 avuç dolusu çilek 1 porsiyondur. Çileğe pudra şekeri ilave etmek, ona yapılan büyük bir haksızlık olur.


Armut
Bakır, demir, potasyum ve magnezyum minerallerinden zengindir. Ofis masanızdaki sürahinize dilimlerseniz hem lezzetli; hem de besleyici bir su elde etmiş olursunuz. En seyrek allerjik reaksiyon gösteren meyvelerden olan armut, kolay tüketilmesi bakımından tam bir ofis meyvesi. A ve C vitamininden zengin olduğundan bağışıklık sistemini geliştirir. Armut lif oranı yüksek bir meyve olduğundan hem kan şekerini dengelemede; hem de sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenlemede etkilidir. Doğal enerji sağladığından özellikle öğleden sonraları yaşanan yorgunluk hissini azaltır.

Ofiste Armut Tüketirken:
1 avuç içi büyüklüğünde armut, 1 porsiyondur. Badem veya ceviz ile birlikte tüketebilir; mevsimine göre farklı renkteki meyvelerle birlikte meyve salatası yapabilirsiniz. Daha fazla posa almak adına kabuğunu soymadan tüketmeye özen gösterin.


Kivi
Rengi, etkileyici görüntüsü ve harika lezzetiyle kivi, en başta C vitamini olmak üzere; K vitamini ve potasyum açısından zengin bir meyvedir. İçerdiği bu besin ögelerinden dolayı kalp damar hastalıklarından korunmada etkilidir. Ayrıca içeriğindeki çözünür ve çözünmez posa sayesinde tokluk süresini uzatır ve sindirim sistemi hastalıklarına karşı bizi korur. ‘Ofiste kivi yemek çok zor’ düşüncesindeyseniz yanılıyorsunuz. Ortadan ikiye böldüğünüz kiviyi adeta bir kâse gibi düşünüp kaşık yardımıyla afiyetle tüketebilirsiniz. Kivi yemek hiç bu kadar pratik olmamıştı… Özellikle sigara içen ve ya sigara dumanına maruz kalan, egzoz ve hava kirliliği ile temasta olan kişilerdenseniz yüksek C vitamini içeriğinden dolayı kivi, ilk tercih edeceğiniz meyvelerden olmalı.

Ofiste Kivi Tüketirken:
75 gramlık orta boy bir kivi ara öğünde alternatif bir meyvedir. Ofiste tüketimi zor gibi gözükebilir ancak kivinin üst kısmı kesilerek kaşıkla tükettiğimizde hem pratik hem kabuğa yakın vitaminleri alarak daha sağlıklı bir tercih yapmış oluruz. Bu tüketime alternatif olarak geceden hazırladığımız smoothie (süt, fındık, kividen oluşan) de çok pratik bir ara öğün seçeneği olacaktır.


Beyaz Üzüm
Posa içeriği yüksek olan beyaz üzüm, B vitaminleri, C ve K vitaminleri içerir. Üzüm yarıca yüksek miktarda potasyum ve Lutein, Zeaksantin gibi antioksidan ögelerden de zengindir. Üzümün hipertansiyon, kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalığın önlenmesinde etkili bir rolü vardır. Ofiste yoğun bir çalışma temposu içerisindeyseniz ve stres atmak için atıştırmalık ıvır zıvıra yöneliyorsanız tam da bu sırada kendinize dur deyip 1 avuç dolusu üzüm yemeye ne dersiniz? E hadi deneyin!

Ofiste Beyaz Üzüm Tüketirken:
Miktar kontrolünü sağlamak adına meyve kâsenize 1 avuç dolusu üzüm koyup, ardından tüketmeye başlayın. Aksi halde ardı ardına yediğiniz üzümlerin miktarını anlamayabilirsiniz. Çok sağlıklı olmasına rağmen; fazladan yenen üzüm fazla kalori alımına sebep olacağından kilo alımlarına sebep olabilir. Üzümü ara öğünlerde yoğurtla karıştırarak tüketebileceğiniz gibi; çiğ badem ve ya ceviz ile de tüketebilirsiniz.


Papaya
Papaya, çoğumuzun çok sevdiği ama sık tüketme alışkanlığımız olmayan tropik bir meyvedir. Kokusu kavunu andırırken tadı da bal kabağını anımsatır. Antioksidanlar, Karoten, A ve C vitaminleri, potasyum ve folat içeriği yüksek olan papayaya beslenmemizde daha sık yer vermemiz; sağlığımız için oldukça faydalı olur. İçerdiği yüksek lif sayesinde; uzun süre tok kalmamızda etkilidir. Ofis ara öğünlerinde papaya tercih ederek sağlıksız atıştırmalık tüketimine karşı önlem almış olur, bağışıklık sisteminizi güçlendiririz.

Ofiste Papaya Tüketirken:
1 avuç dolusu papaya (3 üçgen dilim), 1 porsiyon meyve yerine geçer. Papayayı taze tüketebileceğiniz gibi incecik dilimleyerek fırında kurutarak da tüketebilirsiniz. Yoğurdun içerisine tarçın ve papaya ekleyerek çok lezzetli ve sağlıklı bir ara öğün tüketebilirsiniz. Kefirinizin içine papaya ekleyip blendırdan geçirebilir, böylece dengeli bir ara öğün hazırlamış olursunuz. Kefirin tadını sevmeyenlerdenseniz; iddia ediyorum, papayalı kefire bayılacaksınız. Ofiste kendinize bir iyilik yapıp içinde papaya olan karışık bir meyve salatası da hazırlayabilirsiniz.


Greyfurt
Greyfurta kırmızı rengini içeriğinde bulunan ‘likopen’ antioksidanı verir. Bu antioksidandan dolayı kanser hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunur. C vitamini içeriği de yüksek olan greyfurt, lif açısından da çok zengindir. Düşük glisemik indeksli olması, metabolizmayı hızlandırma etkisinden dolayı kilo kontrolü üzerinde olumlu etkisi bulunur.

Ofiste Greyfurt Tüketirken:
Günün yoğun iş temposunda farklı tatlar arayanlar buraya! Hem ekşi; hem de hafif acı bir tadı olan greyfurtu tüketirken yanında süt tercih edebilirsiniz. Bazı greyfurtlar çok büyük olur. Fazladan kalori almamak adına diğer meyvelerde de olduğu gibi greyfurtu boyutlarına dikkat ederek tüketmenizi tavsiye ederim. ½ büyük greyfurt 1 porsiyon meyve yerine geçer. Siz de kansere karşı korunmak, lif ve vitamin alımınıza katkı sağlamak için ofis ara öğünlerinizde greyfurt tüketin.


Böğürtlen
Böğürtlen C vitamininden zengin bir meyvedir. Yaşlanmaya karşı koruyucu, kırışıklıkları azaltıcı özelliği olan antisiyanin isimli antioksidan öğeler barındırır. Antioksidan oranı yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirmede de etkilidir. Pektin içeriği yüksek olan böğürtlen, kan şekerinin dengelenmesine, tok kalmaya, kolesterol seviyesinin azalmasına yardımcı olur. Potasyumdan zengin olması nedeniyle de kan basıncını, tansiyonu düzene sokmada etkileri mevcuttur.

Ofiste Böğürtlen Tüketirken:
Böğürtlenin yaklaşık 1 avuç kadarı 60 kalori enerji verir yani 1porsiyon meyveye eş değerdir. Ofiste tüketeceğiniz böğürtleni ister yoğurdunuza ekleyin, ister tek başına tüketin. Sıcak yaz aylarında derin dondurucuda 4-5 saat bekleterek dondurabilir ve bu şekilde donmuş halde tüketebilirsiniz. Ofis mutfağınızda blendırınız varsa; kefiriniz ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Böylece günlük probiyotik ve posa alımına katkı sağlamış olur, bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasını sağlarsınız.


Mango
Mango, muhteşem lezzetiyle hepimizin severek tükettiği bir tropik meyve! Tüm sarı-turuncu renkli meyve ve sebzeler gibi A vitamini ve beta karotenden çok zengindir. Aynı zamanda; sağlığımız için çok önemli olan potasyumu da bünyesinde barındırır. İçindeki fitokimyasallar sayesinde kansere karşı koruyucu özellikte olup vücudu arındırma ve detoks etkisi gösterir.

Ofiste Mango Tüketirken:
İşyerinizdeki performansınızda ya da projelerdeki başarınızda ara öğünde tükettiğiniz rengârenk meyvelerin de etkisi olduğunu unutmayın! Daha enerjik hissetmeye ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı bu meyve, yoğun iş temposunda lezzetli bir seçim olur. Yanına çiğ badem veya fındık ekleyerek harika bir ara öğün menüsü yaratabilirsiniz. Sabah kahvaltılarında tükettiğiniz sütlü yulaf menünüze mango eklemenizi tavsiye ederim. 1 orta boy mango, yaklaşık 150 kalori enerji verir. Özellikle zayıflama diyeti yapan kişiler, ara öğünde mango tüketirken 1/3 orta boyu aşmamaya özen göstermelidir.


Dut
Dut; A,E,C ve K vitaminlerinden ve kalsiyum, demir, folat, tiamin ve niasin gibi minerallerden zengindir. Antosiyanin, lutein, zea-ksantin gibi çok güçlü antioksidanlardan zengin olan dut, kanser hastalıkları ve diyabete karşı korunmada, cilt güzelliğini geliştirmede etkilidir.

Ofiste Dut Tüketirken:
Muhteşem lezzeti, pratik tüketimiyle bazen koca bir kâseyi anlamadan yedirten dutun tüketim miktarına dikkat! 1 avuç dolusu dut 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir. Dut, bir su bardağı süt ile tüketildiği ara öğünde tok kalmamıza yardımcı olur. Böylece iş çıkışı meydana gelebilecek açlık krizlerini engellemeye yardımcı olur. Nazik bir meyve olan dutu çok bekletmeden, meyveli ofis kasanız elinize ulaştığı gün taze taze tüketmenizi öneririz.


Havuç
Havucun en dikkat çekici özelliği; güçlü bir antioksidan olan beta karoten bakımından zengin olmasıdır. Renginin turuncu olması da bize A vitamini ve beta karotenden zengin olduğunu hatırlatabilir. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizi güçlendirip pek çok hastalığa karşı korunmamıza destek olur. Cilt, saç ve tırnakların sağlığını korunmasından; kalp hastalıkları riskinin azaltılmasına kadar pek çok noktada önemli etkileri olan havucun lif oranı da oldukça yüksektir.

Ofiste Havuç Tüketirken:
Sebze olmasından dolayı meyvelerle karşılaştırdığımızda daha az enerji içerir. Fakat bir sebze olarak düşündüğümüzde diğer sebzeler kadar düşük kalori içermez. Yeşilliklerde önerdiğimiz sınırsız tüketim havuç için geçerli değildir. Havucu ana öğünlerinizdeki yemeklerde ve ya salatalarda tercih edebileceğiniz gibi ara öğünlerde de keyifle tüketebilirsiniz. Şekerli lezzeti ve yüksek lif oranından dolayı tatlı ihtiyacımızı giderirken; tokluk hissimizin uzamasına yardımcı olur. İşyerinde canımız sıkıldığında veya stres yaşadığımız durumlarda kuruyemiş gibi besinleri tüketmek isteyebiliriz. Kalori içeriği daha az olmasından dolayı böyle durumlarda havuç imdadımıza koçmalıdır. Katur kutur yediğiniz havuç, iş stresini atmanıza da yardımcı olacak.


Avokado
Enerji değeri yüksek bir meyve olan Avokado doymamış yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Tüm meyve ve sebzeler arasında en fazla yağ içeren meyvedir. Ayrıca A, C, E ve B vitaminleri, potasyum mineralinden zengin olan bu yeşil mucize, cildin yenilenmesinde etkilidir. Ayrıca işyerindeki konsantrasyonumuzu toplamada etkileri olan avokado, halsizlik ve yorgunluk hissettiğimiz zamanlarda toparlanmamıza yardımcı olur.

Ofiste Avokado Tüketirken:
Avokadonun ham hali sert ve bir miktar acı lezzettedir. Avokadoyu tüketmeden önce olgunlaşması için oda sıcaklığında 3-4 gün beklemiş olması gerekir. İnce dilimler halinde doğrayıp baharat ve limon ekleyerek ara öğününüzde tüketebilirsiniz. Ofiste tüketeceğiniz salatanıza ekleyebileceğiniz gibi; ara öğünde tüketeceğiniz yoğurdun içine de çok yakışacak! Avokadonun hepsini tüketmek fazla miktarda kalori almanıza sebep olacağından avokadonuzu ofis arkadaşlarınızla paylaşmayı ihmal etmeyin; bir kişi için önerdiğimiz miktar ortalama ½ veya 1/3 avokadodur.


Kızılcık
Enerjik rengi ile dikkat çeken harika meyve kızılcık, yüksek miktarda C vitamini içerir. Ayrıca A, E ve K vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Tiamin, riboflavin, piridoksin gibi vücut sağlığı açısından hayati önem taşıyan maddeler içermektedir. Kızılcığın en önemli özelliğinden bir tanesi C vitaminini bol miktarda içeren diğer besinlerde olduğu gibi etkili bir antioksidan olmasıdır. Kanser, idrar yolu enfeksiyonu başta olmak üzere diğer enfeksiyon türlerine iyi gelir.

Ofiste Kızılcık Tüketirken:
Vücut direncini önemli ölçüde etkileyen kızılcık zinde olmamızı sağlamaktadır.100 gram kızılcık 108 kaloridir. Bir gece öncesinden kaynatılan kızılcığı ertesi gün ofise gelirken yanımıza alalım ve gün içinde masamızın kenarında sağlıklı bir içecek bulunduğunu unutmayalım.


Vişne
Anti ageing özelliğinden dolayı yaşlanma karşıtı bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, A ve C vitaminlerinden zengindir. Kalp dostudur ve sinir sistemini düzenleyici etkisi vardır. İyi bir antioksidandır kanser hücrelerinin büyümesini engeller. Beyin ve sinir sistemi için oldukça yararlıdır. Beyin fonksiyonlarını geliştirir. Beyine fayda sağlaması sebebiyle Alzheimer hastalığına karşı da koruma sağlar. Unutkanlığa karşı etkilidir.

Ofiste Vişne Tüketirken:
Mevsiminde tüketilen her meyve güzeldir. Vişnenin çekici tadına kapılıp ölçüde aşırıya kaçmamakta fayda var. 14 adet vişne yaklaşık dört kaşık yoğurtla buluştuğunda, size iş arasında harika bir alternatif olacaktır.


Yaban Mersini
A, B, C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğelerinden zengin olan yaban mersini beyin hücrelerini ve sinirlerini koruyucu özelliğe sahiptir ve hafızayı güçlendir. Özellikle Alzheimer gibi giderek artan bir hastalığa karşı koruyucudur. Lif oranının yüksek ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle özellikle LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle kalp sağlığını korur. Kan şekerini düzenler.

Hücrelerin yenilenmesini destekleyerek vücuda zindelik verir. Yaşlanma etkilerini geciktirir. Bileşiminde yer alan tanen maddesi ağrı kesici ve iltihapları giderici özelliktedir. Antikansorejen özelliği nedeniyle de kanser hastalıklarının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Ayrıca gözlerin daha verimli çalışmasını sağlar ve gece görüşü yeteneğini arttırır. Sinir sistemini yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği vardır.

Ofiste Yaban Mersini Tüketirken:
1 çay bardağı yaban mersinini porsiyon meyve yerine rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yoğurt, yulaf, chia tohumu, tarçın ve taze yaban mersinini bir kâsede toplayıp kahvaltıda ya da yemeğe ayıracak vaktiniz olmadığında pratik bir ana öğün olarak da tercih edebilirsiniz. Yaban mersinini çiğ meyve olarak tüketemediğinizde ise meyve kurusu şeklinde ya da çayı hazırlanarak da tüketilebilirsiniz.


Ahududu
Ahududu vitamin bakımından oldukça zengindir. Bu meyvede, insan sağlığı için oldukça faydalı olan B1, B2, B3, B6,C ve E vitaminleri bulunmaktadır. Doku ve damar büzücüdür. Bu özelliğiyle diyareyi keser. Çok yorgun hissettiğiniz günlerde bedeni güçlendiricidir… Ayrıca ahududu, boğaz ve bademcik ağrılarına, ağız ülserleri ve kanayan dişetlerine iyi gelir.

Ofiste Ahududu Tüketirken:
Yaklaşık 13 adet ahududuyu ara öğünde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ofis ortamında ahududu içeren bitki çaylarını 2 adet diyet bisküviyle tüketmek motive edici olabilir. Ayrıca beslenmemizi renklendirmeye ihtiyaç duyduğumuzda 1 porsiyon ahududulu tatlıyı iş arkadaşlarımızla paylaşmak masum bir kaçamak olabilir.


Kereviz Sapı
K vitamini, magnezyum, kalsiyum için iyi bir kaynaktır. Kemikleri güçlendirir, sağlıklı eklem oluşumuna yardımcı olur. Aynı zamanda poliasetilen içerir, şişliği azaltır ve kemik eklem çevresinde ağrıyı azaltır. Kan basıncını düşürür. Apigenin denilen flavonoidler içerir. Anti inflamatuar özelliktedir ve hücresel oksidatif ile strese karşı yardımcı olur.

Ofiste Kereviz Sapı Tüketirken:
Kereviz sapını çorbalarda, salatalarda veya zeytinyağlı yemeklerde kullanarak yaşamınıza katabilirsiniz.


Salatalık
Salatalık A, C,E ve K vitaminleri açısından zengindir, bunun yanında protein, diyetlifleri, folat, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin, sodyum, potasyum içermektedir. Ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, çinko gibi sağlık açısından çok önemli mineraller içermektedir.

Salatalığının özellikle cilt sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Bunun yanında içerdiği lifler sindirim sistemi organları olan bağırsak ve mide sağlığı için önemlidir. Bunun dışında sinir sistemi üzerinde de etkili bir besindir, beyin fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur, kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Ofiste Salatalık Tüketirken:
Çiğ salatalık çok düşük kalorili olduğundan açlık hissettiğimizde hiç düşünmeden tüketebiliriz. Bunun dışında salatalarımızda veya ana öğünlerde yemeklerin yanında cacık şeklinde tüketimi oldukça uygun olur.


Enginar
Lifli bir gıda olan enginarda A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri vardır. Mineral içeriği en yüksek olan sebzelerdendir fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum ve çinko içerir.

Enginar faydaları saymakla bitmeyen bir sebzedir. İçerdiği kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin gibi kimyasal bileşenler ve antioksidan maddeler sayesinde kanser, kalp hastalığı, yüksek kolesterol gibi önemli hastalıklardan vücudu korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Enginar tam bir karaciğer dostudur. İçerdiği sinarinle karaciğeri temizler ve onarır, safranın kolay akışını sağlar, kolesterolü düşürür. İnülin ile kan şekerini düşürür. Hücre yenileyici özelliği olan ve sindirim sistemine katkıda bulunan bir sebzedir. Çok düşük kalorili olduğu için diyet yapanlara önerilir. Detoks etkisi vardır, kışın vücutta biriken toksinleri, zararlı maddeleri söküp atar.

Ancak bazı kişilerin enginara alerjisi vardır. Safra kanalları tıkalı olanların, safra kesesinde taş bulunanların ve enginar alerjisi olanların enginar tüketmemesi gerekir.

Ofiste Enginar Tüketirken:
Enginarı, haşlayıp salatalara ekleyerek ya da zeytinyağlı olarak tüketebilirsiniz ya da pirinç-bulgur karışımı ile içini doldurup dolma haline getirerek yapraklarından da faydalanabilirsiniz.

Haşlanmış enginar yapraklarını yoğurtla, az yağlı light mayonezle, sevdiğiniz başka bir sosla veya sade olarak yemek de alternatif bir öneri olabilir. Haftada bir-iki kez evde ön hazırlığımızı yaparak bu tarifleri ofiste tüketebiliriz.


Limon
Meyveli ofis 'sadelen' paketi ile detoks etkisini ofisinde yaşamaya ne dersin?
Tüm renkteki meyve ve sebzelerden dengeli şekilde yer alan bu harika kasa, sağlığınıza sağlık katacak!

Ofiste Limon tüketirken:
C vitamininden zengin olan limonu ofiste içtiğiniz suya dilimleyebilirsiniz. Limonlu su, daha rahat su içmenizi dolayısıyla daha fazla su içmenizi sağlarken detoks etkisi de gösterir.


Zencefil
Antioksidan deposu olan ‘sadelen’ kasamızla harika bir güne merhaba! Yeşil(mini marul, maydanoz, yeşil acı biber), mor(frambuaz), beyaz(elma, zencefil) , kırmızı (domates, paprika biber) ve turuncu (ananas, bebek havuç, limon) olmak üzere rengarenk meyve ve sebzelerin olduğu bu kasa, vücudumuzda biriken toksinlerden arınmamıza yardımcı olacak.

Ofiste Zencefil tüketirken:
Grip, nezle gibi hastalıkların sıklıkla görüldüğü bu günlerde bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için zencefil kullanmalısınız. İşyerinde yemeklere ilave edebilir, su sürahinize koyabilir, bitki çayınıza ilave edebilirsiniz. Vücut sıcaklığını yükseltmede etkili olan zencefil, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak. Ayrıca solunum yolları üzerinde de olumlu etkiye sahiptir.


Domates
Domates, çok güçlü bir antioksidan olan likopenden yüksektir.  Bu özelliğinden dolayı kansere karşı koruyucu olduğu bilinir. Kalori içeriği çok düşük olan domatesi ara öğünlerde atıştırmak için de kullanabilirsiniz. Posa içeriği yüksek olduğundan tok tutmaya da yardımcı olacağı için kilo kontrolüne olumlu etkisi olacak. Domates içerdiği önemli oranda B6 vitamini sayesinde bilişsel fonksiyonları geliştirir, beyin fonksiyonlarını korur ve protein metabolizmasının aksamamasını sağlar.

Cherry domatesteki likopen antioksidanı sayesinde vücuttaki hücresel hasarı minimuma çeker ve kansere karşı koruyucu özellik gösterir.

Ofiste Domates tüketirken:
İlginç bir bilgidir ki; domates işlendikçe içerisindeki likopen miktarı artar. Örneğin domates kurusu, domates salçası ve ketçapta daha fazla likopen vardır. Ofiste de keyifle tüketebileceğiniz domates, sizi tok tutarken fazladan kalori alımınızı da engeller.


Şeftali / Nektarin
Şeftali 100 gramında 40 kalori içerir ve 1 orta boyu yaklaşık 60 kalori civarındadır.

1 orta boy şeftalide 465 IU A vitamini bulunmaktadır, bu da güçlü anti-aging etkisi için yeterli bir miktardır.  Şeftali ve Nektarin C vitamini açısından zengin meyvelerdir.

Vücudumuzu her türlü enfeksiyonlardan korumada büyük rol oynar. C vitamini enfeksiyona yol açan ajanlara karşı direnç geliştirmemize ve bağışıklık sitemini desteklemeye yardımcı olur.

İshal durumlarında kabuksuz tüketilmesi uygundur. Özellikle potasyum ve C vitamininden zengin olması spor yapanlar için sık sık tüketilmesi gereken meyvelerdendir.

Yazın spordan sonra vücut ısısıyla kaybettiğimiz mineralleri ve potasyumu yeniler. Şeftali ve Nektarin içeriğinde beta-karoten bulunur ve vücut sistemimiz bunu retinole yani A vitaminine dönüştürür. A vitamini göz sağlığı ve görme sorunlarının giderilmesi için önemlidir. A vitamini korneanın yüzeyini koruyan etkisi vardır.

Ofiste Şeftali/Nektarin tüketirken:
Ofislerde bilgisayar karşısında gözlerinizin yıpranmasını engeller ve görme sorunlarınızı azaltır.
Sade bir şekilde tüketilmesi keyifliyi mutlaka kabuğu ile tüketin.
Şekerli bir tad için terken üzerine az bal veya eritilmiş siyah çikolata dökebilirsiniz


Kapya Biber
E ve C antioksidan vitaminlerinden zengin olması yönüyle vücutta sağlıklı hücre faaliyeti sağlamaktadır.

Demir eksikliğinin sık görüldüğü Ülkemizde günlük diyete kaypa biberi dâhil edersek günlük almamız gereken demir miktarının % 8-18 oranını almış oluyoruz.

Göz sağlığınızı korumak ve geliştirmek için kaypa biber tüketmek,  içeriğindeki Lutein ve Zeaksantin maddeleri sayesinde faydalı olacaktır.

Ofiste Kapya Biber tüketirken:
Ofiste kapya biber yemeyi denediniz mi? Açlığınızı bastırırken, kırmızı rengiyle antioksidan alımınıza da destek olacak. Daha az kalori ile daha fazla sağlık almanız için meyve kasalarına kapya biber de koyduk!


Çağla
İşte tam da ofiste tüketmelik; harika bir meyve çağla! Elinizi çabuk tutun; bu harika meyve sadece 1 ay manav ve pazarlarda bulunuyor. Güçlü antioksidan E vitamini kaynağı olan çağla tam bir ‘cilt dostu’ besin.

Ofiste Çağla Tüketirken:
Ayrıca içerisinde bulunan yüksek miktardaki posa sayesinde, ofis çalışanlarının sıkça yaşadığı bir sağlık sorunu olan kronik kabızlığın giderilmesinde tedavi edici yöntem olarak beslenmede yer alması önerilir. Çağla, prebiyotik özelliğiyle yararlı mikroorganizmalar için uygun yaşam ortamı sağlarken; ofis salgın hastalıklarına ve bahar alerjilerine karşı sizi korur. Haydi sen de ara öğünde 1 avuç çağla tüket!